SINDS 1901

Café ’t Tolhuis

Het gebouw waar nu Café ’t Tolhuis zich in bevindt, dateert al uit 1792. Hier aan het einde van de Emmastraat, wat vroeger Veenend heette, splitst de weg zich enerzijds in de richting van Baarn en anderzijds in de richting van Utrecht. Om de bestrating van deze wegen te bekostigen werd tol geheven en daarvoor werd dit gebouw in 1834 als tolhuis ingericht. Dit verklaart de deuren aan beide kanten van het pand. Ter hoogte van deze deuren stonden de slagbomen, waar de tol geïnd werd.

ANNO 1901

Tolheffing

De toltarieven golden niet voor personen, maar voor de dieren waarmee je over de weg ging. Wanneer je de weg wilde betreden met een enkel kalf, schaap of varken hoefde je maar 1 cent te betalen. Een paard voor een rijtuig met vier wielen kon je 7½ cent tot 30 cent kosten, afhankelijk van het gewicht van de wagen. De enigen die uitgezonderd waren van de tolbetaling was de koninklijke familie, die destijds in paleis Soestdijk woonde en regelmatig langs het tolhuis reed om thuis te komen.

 
 
ANNO 1901

Oudste café van Hilversum

In 1898 werd de tolheffing verplaatst en drie jaar later in 1901 opende familie Van Roomen het inmiddels oudste café van Hilversum: Café ’t Tolhuis. ’t Tolhuis heeft in de jaren ’50 en ’60 tevens gediend als start- en eindpunt voor examenkandidaten van het CBR, waarna de kandidaten in het café te horen kregen of ze geslaagd waren voor hun rijbewijs. Prinses Beatrix heeft in die tijd haar rijbewijs ook in ’t Tolhuis behaald. Café ’t Tolhuis heeft 111 jaar lang binnen de familie Van Roomen bestaan.

ANNO 1901

Welkom terug!

We zijn blij om u weer te mogen ontvangen! Vanaf 1 oktober staan wij 7 dagen per week voor u klaar. In 2021 heeft Café ’t Tolhuis een complete transformatie ondergaan. Het doel was om de ziel van het café van vroeger weer terug te brengen. Het café is compleet gestript en weer helemaal opnieuw opgebouwd. We zijn trots op het resultaat en heten u van harte welkom in het altijd gezellige Tolhuis!

 
CAFÉ 'T TOLHUIS IN HILVERSUM

Café met een ziel

Een goed café ademt de ziel van een gemeenschap. Er wordt gedronken, gepraat, gelachen, genoten. Er worden geheimen en verdriet gedeeld en er worden vriendschappen voor het leven gesloten. De sfeer weerspiegelt de cultuur en de historie van het dorp; mensen voelen zich er thuis. ’t Tolhuis is zo’n plek, met een historie van ruim 120 jaar.

© 2022 Café ’t Tolhuis is onderdeel van PRL Horeca Groep

Design & Maintenance Bohlding.nl